Bahan- Bahannya
@ 300 gm beras pulut ( Dicuci dan ditoskan)
@ 300 ml pati santan
@1 sudu kecil garam
@ 2 sudu besar serbuk kunyit
@ Air secukupnya
Cara menyediakannya:-
- Rendamkan beras pulut bersama serbuk kunyit didalam air selama beberapa jam,
- Toskan dan kukus pulut selama ½ jam atau sehingga kembang
- Masak santan bersama garam sehingga pekat dan berminyak
- Keluarkan pulut dan gaul rata bersama santan
- Kukus selama 5 minit lagi
- Sajikan
pulut bersama rendang.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Santan pekat (anggaran 6 cawan - daripada 2 biji kelapa)
*5-6 ulas bawang merah
*1 labu bawang besar
*3-4 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2-3 inci lengkuas
*2 inci kunyit hidup
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih
*1 sudu teh ketumbar
*Cili padi
*3-4 batang serai
*4-5 tangkai daun limau purut
2 keping gula nisan
Kerisik (daripada 1/2 biji kelapa)
Sedikit sos cili, sos tomato dan sos tiram
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
2-3 keping asam
Garam secukupnya
Minyak
Cara-cara:
- Kisar bahan bertanda *.
- Tumiskan hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan masak hingga turun air ayam.
- Masukkan santan, gula nisan dan asam keping.
- Jika kuah masih belum pekat dan ayam kelihatan sudah masak, keluarkan ayam dan masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
- Bancuhkan kerisik dengan sedikit air dan masukkan ke dalam kuah. Masukkan juga sos.
- Masukkan daun kunyit. Seimbangkan rasa masam masin manisnya.
0 comments:
Post a Comment